Tylko kawa

włoska kawa dla gastronomii

Jakie ekspresy do kawy są najlepsze? Przelewowe czy ciśnieniowe? A czy kawa włoska jest rzeczywiście godna polecenia? No cóż, nie odpowiemy jednoznacznie na powyższe pytania, bo nie ma jedynej słusznej odpowiedzi. Każdy z nas jest przecież inny i co innego lubi. Zresztą, gdyby wszyscy byli jednakowi, nasz świat byłby po prostu nudny, a tak jest dużo ciekawiej i bardziej kolorowo. Jedni wybierają więc przelewowe ekspresy do kawy, a inni stawiają na ciśnieniowe. Jedni uważają, że kawa włoska jest jedynie godna uwagi, a inni preferują kawę niemiecką. Każdy wybór jest dobry, jeśli tylko jesteśmy zadowoleni. I tego się trzymajmy.
A skoro już został wywołany ten temat, to zatrzymajmy się przy nim na chwilę. Otóż, i u nas pije się już dosyć dużo kawy. Polacy rozsmakowali się w tym aromatycznym napoju. W zasadzie nie wyobrażamy już sobie popołudnia bez filiżanki kawy. A są i tacy, którzy muszą zacząć dzień od kawy, bo w przeciwnym wypadku po prostu się nie obudzą. No cóż, wszak przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. Kawa jednak uzależnia, ale na szczęście to używka, która jest legalna.


Dobra kawa nie jest zła!

Współcześnie sporo uwagi ludzie zwracają na szeroko rozumiane kwestie zdrowotne. Nie ma w tym oczywiście nic dziwnego, gdyż dzięki rozwojowi oraz postępowi wiemy o naszych ludzkich organizmach coraz więcej. Jedną z kwestii, które znacząco wpływają na to czy jesteśmy zdrowi jest oczywiście żywność. Nie od dziś mówi się przecież, że jesteśmy tym co jemy i trzeba przyznać, że jest w tym sporo racji. Jednym produktów, które budzą liczne kontrowersje jest na przykład kawa. Mimo, iż naukowcy już dawno udowodnili dzięki prowadzonym badaniom, że posiada ona wiele walorów to wciąż nie brakuje osób, które się jej obawiają. Należy jednak jasno stwierdzić, że dobrej jakości kawa włoska nie tylko nie zaszkodzi, lecz wręcz pomoże nam w lepszym funkcjonowaniu. Zawiera ona sporo witamin a dzięki zawartej kofeinie może dodatkowo podnieść nasz metabolizm. Dodatkowo dzięki temu, że ekspresy do kawy można kupić już niemal wszędzie to jej smak może być na prawdę niesamowity. Wystarczy z resztą pomyśleć, że te tysiące kawoszy tak zakochanych w tym napoju z pewnością nie mogą się mylić. Oni wszyscy swój dzień zaczynają właśnie od aromatycznej kawy więc może i my powinniśmy?


Skomplikowana operacja wypalania ziarna kawowego wymaga

włoska kawa dla gastronomii

Już kilka łyków smolistego naparu poprawia nastrój, usprawnia myślenie i dodaje elokwencji, a dzieje się tak za sprawą kofeiny, która pobudza ośrodkowy układ nerwowy i szybko stawia na nogi. Dla wielu konkurencję samą dla siebie stanowi kawa włoska, chociaż Włochy, podobnie jak Polska, są jedynie importerem, a nie producentem kawy. Za najlepsze uchodzą Lavazza i Illy, przy czym Illy sprzedaje wyłącznie arabikę, Lavazza zaś mieszankę arabiki i robusty. I choć robusta uchodzi za gatunek pośledniejszy, to zawiera więcej kofeiny i daje lepszego kopa.

Kawa we Włoszech jest tania, dostępna w najmniejszej dziurze, i wszędzie prawdziwie doskonała. Włoski barista z zamkniętymi oczami obsługuje doskonałe włoskie ekspresy do kawy i serwuje wyśmienity napar albo żegna się z zawodem. Capuccino o poranku, caffè  macchiato na pozbieranie się w ciągu dnia, w końcu czarne jak węgiel espresso, które podaje się po obfitej kolacji – tak kawa wyznacza rytm życia w tym kraju.

Na końcowy efekt składają się jednakże nie tylko umiejętności serwującego, ale przede wszystkim klasa surowca. Skomplikowana operacja wypalania ziarna kawowego wymaga nie lada mistrzostwa i to ona w dużej mierze decyduje o smaku i bukiecie. Pod tym względem włoskie palarnie nie mają sobie równych i tak opanowana do perfekcji sztuka obróbki surowca uczyniła z Włoch, było nie było, kawowe imperium.


Dodane: 09-01-2020 03:56