Dowiedz się jak przygotować kawę - Portal kawowy

szkolenia dla baristów

Tak zaparzona kawa bez wątpienia będzie

Kiedy jesteśmy zmęczeni, senni i pozbawieni sił do pracy i zależy nam na szybkim zastrzyku energii, zazwyczaj sięgamy po kawę. Jest ona smaczna, zdrowa (w umiarkowanych ilościach) i szybka w przygotowaniu. Ważne jest to,

Dodane: 03-02-2020 01:52
Dowiedz się jak przygotować kawę - Portal kawowy szkolenia dla baristów
że sposoby jej przyrządzenia nie ograniczają się do jednej opcji. Najprostszym wyjściem jest przygotowanie kawy rozpuszczalnej, co sprowadza się zalania ziarenek i poczekania, aż się rozpuszczą. Kawa rozpuszczalna ma swoich zwolenników, ale ma też równie wielu przeciwników, którzy twierdzą, że taka kawa pozbawiona jest walorów smakowych i nie powinno się jej stawiać na równi z prawdziwą kawą. A jeśli mowa o prawdziwej kawie, od razu przychodzi na myśl kawa włoska. Słynie ona z wyjątkowego smaku i aromatu, szczególnie po odpowiednim przyrządzeniu. Zmielone ziarna można oczywiście po prostu zalać gorącą wodą lub użyć do zaparzenia urządzenia typu French press, ale zdecydowanie najlepszym wyjściem są ekspresy do kawy. W dobrej jakości ekspresie będziemy w stanie przyrządzić latte, espresso, cappuccino czy americano. Tak zaparzona kawa bez wątpienia będzie smakowała każdemu, nawet wyrafinowanym smakoszom tego napoju.


Od jakiegoś już czasu dużą popularnością

Gdzie kupić dobre ekspresy do kawy? A czy kawa włoska jest dostępna u nas? To pytania, na które odpowiedzi poszukuje sporo osób. Dlaczego? To jasne, ponieważ pijemy coraz więcej kawy i dlatego też wzrasta zapotrzebowanie na ekspresy do parzenia tegoż aromatycznego napoju. Od jakiegoś już czasu dużą popularnością cieszą się ciśnieniowe ekspresy do kawy. Można je kupić już od kilkuset złotych, dlatego przeciętnego Kowalskiego stać na takie udogodnienie. Gdyby jednak ktoś chciał kupić droższy i tym samym bardziej zaawansowany technicznie sprzęt, może to także zrobić. Ale i ekspresy przelewowe nadal mają swoich zwolenników. Nic zresztą w tym dziwnego, bo są tanie, proste w obsłudze i można przy ich pomocy również parzyć doskonałą kawę.
Każdy z nas ma w zasadzie swój ulubiony rodzaj kawy. Na szczęście w obecnej dobie ten artykuł jest powszechnie dostępny na naszym rynku. Choć specjaliści przestrzegają, że maleje liczba kawowych plantacji. Może się w przyszłości zdarzyć tak, że za kawę będziemy musieli sporo płacić. Ale nie ma się co martwić na zapas, bo i tak nic nam to nie da. Póki co delektujmy się tym pysznym napojem.


Dodatkowo istnieją różnorodne metody palenia ziaren

Kawa jest najpopularniejszym napojem na świecie, a co za tym idzie dostępna jest w wielu rodzajach. Dodatkowo istnieją różnorodne metody palenia ziaren, a także parzenia kawy.

Najlepszą kawą jaka jest dostępna na rynku to kawa włoska. Jej niepowtarzalny smak i aromat, idealna intensywność oraz łatwość parzenia są największymi zaletami. Nadaje się do przygotowywania zarówno bezpośrednio zalewana wrzątkiem w szklance, przygotowaniu w metodach alternatywnych (np. Aeropress czy Chemex), a także w tradycyjnych ekspresach. Dzięki wielu produktom na rynku ekspresy do kawy są łatwo dostępne i w różnych przedziałach cenowych.

Najłatwiejszą metodą, którą przygotowujemy kawę jest ta z ekspresu. Wystarczy wsypać odpowiednią ilość kawy, zaparzyć w ekspresie, po czym uzupełnić np mlekiem lub dodać przyprawy. Ciekawym rozwiązaniem na upalne dni jest zaparzenie kawy, ostudzenie po czym dodanie do niej kostek lodu, mleka oraz soków orzeźwiających. Natomiast, gdy do bezpośrednio zaparzonej dodamy gorące mleko i syrop oraz przyprawy (kardamon, cynamon), otrzymamy kawę otulającą aromatem i rozgrzewającą na chłodne dni.


Nawiasem mówiąc z Turcją nie ma

Kawa włoska oraz ekspresy do kawy to artykuły, na które zawsze znajdą się chętni. Nic zresztą w tym dziwnego, ponieważ kawa włoska nie ma sobie równych. Najlepiej smakuje oczywiście w Italii, ale i u nas można już kupić różne jej gatunki. Włosi jak nikt inni doszli do perfekcji w przyrządzaniu tego napoju i jeśli ktoś faktycznie chciałby zgłębić temat, musi udać się jednak na Półwysep Apeniński.
A w jakiej wersji kawa smakuje najlepiej? No cóż, nie odpowiemy jednoznacznie na to pytanie, ponieważ każdy z ans ma inne upodobania w tym względzie Jedni piją kawę po turecku i nie wyobrażają sobie, aby mogli nie rozpocząć dnia od szklanki takiej kawy. Nawiasem mówiąc, z Turcją nie ma to kompletnie nic wspólnego. Inni natomiast preferują kawę z ekspresu przelewowego. A są i tacy, którzy pijają li tylko kawę z ekspresu ciśnieniowego. Tym bardziej, że ciśnieniowe ekspresy do kawy weszły przebojem na nasz rynek już jakiś czas temu. To faktycznie bardzo wygodne w użyciu sprzęty. Najlepiej kupować takie, które mają wbudowany młynek. Cóż może być lepszego niż aromantyczny napar ze świeżo zmielonej kawy?


Za najlepsze uchodzą Lavazza i Illy przy czym Illy sprzedaje wyłącznie

Już kilka łyków smolistego naparu poprawia nastrój, usprawnia myślenie i dodaje elokwencji, a dzieje się tak za sprawą kofeiny, która pobudza ośrodkowy układ nerwowy i szybko stawia na nogi. Dla wielu konkurencję samą dla siebie stanowi kawa włoska, chociaż Włochy, podobnie jak Polska, są jedynie importerem, a nie producentem kawy. Za najlepsze uchodzą Lavazza i Illy, przy czym Illy sprzedaje wyłącznie arabikę, Lavazza zaś mieszankę arabiki i robusty. I choć robusta uchodzi za gatunek pośledniejszy, to zawiera więcej kofeiny i daje lepszego kopa.

Kawa we Włoszech jest tania, dostępna w najmniejszej dziurze, i wszędzie prawdziwie doskonała. Włoski barista z zamkniętymi oczami obsługuje doskonałe włoskie ekspresy do kawy i serwuje wyśmienity napar albo żegna się z zawodem. Capuccino o poranku, caffè  macchiato na pozbieranie się w ciągu dnia, w końcu czarne jak węgiel espresso, które podaje się po obfitej kolacji – tak kawa wyznacza rytm życia w tym kraju.

Na końcowy efekt składają się jednakże nie tylko umiejętności serwującego, ale przede wszystkim klasa surowca. Skomplikowana operacja wypalania ziarna kawowego wymaga nie lada mistrzostwa i to ona w dużej mierze decyduje o smaku i bukiecie. Pod tym względem włoskie palarnie nie mają sobie równych i tak opanowana do perfekcji sztuka obróbki surowca uczyniła z Włoch, było nie było, kawowe imperium.