Cała Prawda O Tym Jak Parzyć Wyśmienitą Kawę (a Której Sprzedawcy Ci Nie Powiedzą) - Portal kawowy

szkolenia dla baristów

Kawa na dzień dobry

Jest pewien napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie wręcz życia. To kawa. Według niektórych kawa powinna być czarna jak smoła, gorąca jak piekło i słodka jak miód. Z roku na rok sprzedaż kawy ciągle rośnie, a sposobów jej przyrządza

Dodane: 22-02-2020 20:03
Cała Prawda O Tym Jak Parzyć Wyśmienitą Kawę (a Której Sprzedawcy Ci Nie Powiedzą) - Portal kawowy szkolenia dla baristów
nia jest coraz więcej. Nie wszyscy lubią kawę słodką, wiele osób woli kawę bez żadnych dodatków. Inni dodają do kawy śmietankę lub mleko. Coraz więcej osób przyrządza ten napój z różnymi przyprawami, takimi jak cynamon i kardamon.
Dla wielu pierwszą czynnością po przebudzeniu jest zaparzenie i wypicie filiżanki kawy. Wtedy doskonale sprawdza się kawa włoska, która nie bez powodu uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Włosi także przyrządzają kawę na różne sposoby, ale najpopularniejsze jest chyba słynne espresso, czyli bardzo mocny napar podawany w małych filiżankach. Ten smaczny napój przygotowuje się przez przepuszczenie gorącej wody pod ciśnieniem przez drobno zmielone, a następnie ubite ziarna kawy. Wykorzystuje się do tego specjalne maszyny, zwane ekspresami. Zwykle do ekspresu wykorzystuje się specjalną mieszankę różnych gatunków kawy. Espresso można pić bez żadnych dodatków lub z cukrem.


Jakie są gatunki kawy

Pierwszą rzeczą po przebudzeniu, którą wielu z nas robi, jest wzięcie dużego łyka naszej ulubionej ciepłej kawy, żeby zaraz potem rozpocząć dzień. Czy to biała, czy czarna, z cukrem lub bez, każdy z nas preferuje inny sposób przyrządzania tego napoju bogatego w kofeinę. Jednak sposób przyrządzania i podawania to nie jedyne rozróżnienie, jeśli chodzi o kawę. Można wybierać spośród różnych odmian, które będą się nieco różniły w smaku i aromacie. Dwoma najpopularniejszymi gatunkami kawy są arabica oraz robusta. Arabica jest zdecydowanie najbardziej popularnym gatunkiem kawy, który jest najczęściej uprawiany. Można wyróżnić wiele odmian arabiki, z których napar będzie się nieco różnił, w zależności z której części świata pochodzi dana kawa. Ziarna brazylijskich odmian kawowca będą miały inny bukiet smakowy, niż te pochodzące z upraw afrykańskich, czy południowo-azjatyckich. Drugim gatunkiem kawy, nieco rzadziej spotykanym niż arabica, jest robusta. Tutaj także można wyróżnić kilka odmian, jednak mniej niż w przypadku arabiki.


Pochodzenie kawy

Kawa, ulubiony napój wielu ludzi, współcześnie jest znana w wielu krajach na świecie, ciesząc się ogromną popularnością. Tradycja przyrządzania naparu z palonych ziaren kawowca, jak wszystko, musi mieć gdzieś swój początek. Uważa się, że kawa pochodzi z Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed naszą erą spożywano ziarna kawowca, jednak w nieco innej formie niż robi się to obecnie. Ziarna wtedy gotowano i spożywano z dodatkiem masła oraz soli. Samą metodę przypalania ziaren i sporządzania z nich napoju, który znamy dzisiaj, opracowano prawdopodobnie w Jemenie, a dzięki Beduinom rozpowszechniono ją w całej Arabii. Po rozpowszechnieniu kawy w krajach Bliskiego Wschodu był już tylko krok od pojawienia się ziaren w Europie, a później także w Ameryce. Pojawienie się kawy w Europie datuje się na XVI wiek, a w samej Polsce na koniec wieku XVII. Tak więc kawa, którą dzisiaj znany pod postacią czarnego naparu z palonych ziaren, musiała przebyć długą drogą, zanim trafiła na stałe do półek w naszej kuchni.


Włoska kawa

Można stwierdzić, bez cienia wątpliwości, że krajem kawy w Europie są Włochy. Picie kawy jest tam swoistym rytuałem i istotną częścią kultury włoskiej. Któż z nas nie zna nazw, takich jak espresso, cappuccino czy caffe latte? Wszystkie te sposoby przygotowywania kawy pochodzą właśnie z Włoch. Co ciekawe, większość osób może kojarzyć, że to właśnie od spożycia espresso rozpoczyna się dzień, dzięki któremu dostaniemy z rana zastrzyk kofeiny. Rzeczywistość we Włoszech jednak wygląda nieco inaczej, ponieważ tam tradycyjnie dzień rozpoczyna się od wypicia filiżanki cappuccino do śniadania. Espresso można wypić dopiero popołudniu, jako dodatkowy zastrzyk energii w środku dnia. Inną ciekawostką dotyczącą spożywania kawy w tradycyjnej, włoskiej kawiarni jest to, że serwowana kawa może wydawać się zimna. Jest to jednak tylko pozorne wrażenie, dlatego że podaje się tam kawę, która jest gotowa do spożycia, czyli ma optymalną temperaturę żeby wypić ją od razu. Włoska tradycja picia kawy jest bardzo istotną częścią tamtejszej kultury.


Sukces ekonomiczny kawy

Faktem jest, że do jakiegokolwiek miasta w krajach cywilizowanych się nie udamy, tam znajdziemy kawę. Czy będzie ona serwowana w kawiarni, czy też będzie stała na półkach w sklepie, w którymś z tych miejsc na pewno ją znajdziemy. Kawa jest uważana za najbardziej popularną używkę na świecie i jest jednym z podstawowych artykułów spożywczych. Ponadto kawa jest najważniejszych towarem handlowym, aż 25 milionów producentów zajmuje się jej wytwarzaniem. Największym światowym producentem kawy jest oczywiście Brazylia, później Wietnam, Kolumbia oraz Indonezja. Ciekawostką jest fakt, że sama uprawa kawowca jest dość wymagająca i nie może być zautomatyzowana, jak niektóre inne uprawy roślin. Sukces kawy na gruncie ekonomicznym jest niewątpliwie niesamowity, trudno jednak jednoznacznie wskazać przyczynę takiego sukcesu. Pewnym jest to, że kawa na całym świecie ma swoich zwolenników, ze względu na jej smak i aromat oraz właściwości pobudzające. Sama różnorodność odmian oraz mnogość sposobów jej przygotowania sprawia, że jest niezwykłym towarem.